Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv…

Jeg skjelver i stemmen. Hjertet banker i brystet og slår doble slag. Jeg gisper. Det kiler mer enn ett sted.

Jeg har ikke vært så nervøs siden jeg debuterte som programleder på direktesendt TV for nøyaktig 20 år siden.

Nei, nå juger jeg….

Den gangen var jeg ikke halvparten så nervøs som denne kvelden.

12049561_927095730693327_7135929363727002769_n

Det kom mot meg som et vogntog på motorveien. Den rørende følelsen av å være fremme. Å ha nådd målet etter en veldig lang reise. Jeg så alle prøvelsene på veien. Jeg var rødflammet og svimmet. Jeg snublet litt i ordene jeg hadde tenkt å si, og kjempet med gråten foran alle sammen. Fordi  dette betød så mye for meg. Jeg har jobbet så hardt for det. I åtte år har jeg måttet være tålmodig – noe som ikke ligger i min natur, og jeg har tålt så mye mer enn jeg har kunnet fortelle utad. Mange små skritt og til slutt har jeg jammen tatt igjen det vogntoget på den motorveien!

12049466_927095694026664_8220104142530996213_n

Slik hadde jeg det da jeg for første gang skulle møte publikum og snakke om bildene mine. Galleri Fineart arrangerte «Torsdag kveld med Hedda Kise» på Tjuvholmen i Oslo. Og nå sto jeg der da, i trappen foran alle de fremmøtte, og vrengte sjelen min både i ord og i bildene som hang på galleriveggen, ved siden av en annen kunstner fra Skien som har kommet lenger enn de fleste tør drømme om.

Pushwagner.

 

12011235_927095720693328_3942372629019834015_n

Bildene mine var puslete og små i forhold til Pushwagners fargesprakende gigantomi, men det var det ingen som tapte på. Kontrasten mellom oss fremhevet det vare og sarte i bildene mine, det organiske.

12032952_927095804026653_4985758677957147811_n

Uttykkene våre er svært forskjellige, men jeg ser at vi begge er opptatt av å speile livet, slik det er.

 

Hope 2 900,-
Blir man sittende for lenge et sted uten å hoppe, risikerer man å stivne og å bli fragmentert. Å sitte på et svaberg å se utover havet, kan også gi ny innsikt, nytt håp. Kanskje skimter du ditt nye liv der ute et sted? Eller blir det bare med drømmen?

I åtte år hadde jeg gått med en hemmelig drøm om å få vise bildene mine i et anerkjent galleri, og jeg må innrømme at da jeg ble spurt av Fineart om det var i orden at galleriet arrangerte et » Tordag kveld med Hedda Kise», sa jeg bare ja – UTEN å ha den fjerneste anelse om hva jeg sa ja til!

 

For noen ganger må man bare hoppe i det, selv om man ikke har kontroll eller vet hvor langt man må hoppe eller hvor man lander eller om man vil klare å svømme så langt som det kreves…

 

12165925_10156085329115548_137002697_n

 

Så da sto jeg der, da, redd som aldri før, inni meg, og samtidig så trygg på at det er DETTE jeg ønsker å gjøre. Det er dette som driver meg og som er grunnen til at jeg lager bilder. Selve DIALOGEN med betrakteren av mine bilder.

 

Mitt publikum, som er raust og ikke nøyer seg med å bare betrakte – og jeg ELSKER akkkurat DET!

 

12043183_10153071200876867_7038519210043379181_n

 

 

Jeg lærer så mye av alle som vil snakke om bildene mine og det bildene gir dem. Jeg har fått så mange gode samtaler i gave, takket være kunsten.

12032123_927095830693317_3431671131282571110_n

og jeg må bare si at de tilbakemeldingene jeg fikk fra FineArt første gang jeg viste bildene mine, kommer jeg til å gjemme i hjertet mitt for alltid.

12167171_10156085329850548_1869567178_n

Så fantastisk godt var det for meg!

UXIe2GoM6cj7iIYLKhcUc3TdhoMgAffA19cQHJf3gMo

Og det å se folk jeg kjenner og folk jeg ikke kjenner, stå i kø for å kjøpe bildene MINE, er noe av det fineste jeg har fått oppleve på denne jord.

Kiss from Heaven 2 100,-
Kiss from Heaven 2 100,-

 

Jeg betrakter mitt publikum like mye som publikum betrakter meg og mine bilder. For når jeg lager bilder, har jeg en dialog meg selv og mine erfaringer, en dialog med selve bildet, som ofte blir et annet enn det jeg hadde tenkt på forhånd, og ikke minst en dialog med publikum som noen ganger overrasker meg.

 

Jeg simpelthen ELSKER det når livet overrasker! Det er magisk! Sånn som når Lille Bendriss som et trylleslag dukker opp for å gratulere og sier at hun ser at jeg er modig som tør å stille meg naken.

 

At jeg er sterk og sårbar på en gang.

12027609_10208262213022981_1793850047837531912_n

 

Jeg er opptatt av sårbarhet, og det ”ekte” livet som vi i dagens samfunn forsøker å skjule for hverandre i vår streben etter det perfekte.

 

Jeg tror det voldsomme fokuset på den perfekte fasaden og den såkalte veien til lykke, har ødelagt for vår oppfatning av hva livet egentlig ER. Livet er en rekke med oppturer og en rekke med nedturer. Og noen ganger er det vanskelig å se forskjellen.

 

Alle må vi igjennom livskriser som sykdom eller skilsmisse, alle går vi igjennom perioder hvor vi føler at vi kun eksisterer for andre: det kan være for barna, foreldre, en syk partner, for jobben – og så videre, men problemet er egentlig ikke DETTE, men at samfunnet ikke tillater at vi snakker om det. Det er ikke lov å klage når vi har det vondt!

 

Day Secrets 1 900,-
Day Secrets 1 900,-

 

Det å være ærlig utad om det vonde i livet mens det står på, vil være en enda større belastning enn den belastningen vi allerede står i. Vi lever i et positivitetstyranni som er positiv på overflaten, men hvor summen er negativ for svært mange enkeltmennesker.

 

Det verste mantraet er at tenker vi bare positivt nok, så holder vi oss friske. Har vi blitt syke, så har vi ikke vært flinke nok til å tenke riktige tanker, og så gjelder det jammen meg bare å bli bedre på å tenke positivt, så blir vi raskere friske!

 

Jeg tror ikke det.

Jeg tror  at vi blir syke av å ikke få lov til å lufte negative følelser og at vi må få lov til å være hele mennesker med både positive og negative tanker. Det er det dessverre mange som opplever at ikke er akseptert i dagens samfunn. Vi blir stumme.

Night Secrets 1 900,-
Night Secrets 1 900,-

 

Derfor blir slike perioder av livet hvor sykdom og andre livskriser rammer oss, ekstra tunge å bære. De blir ekstra ensomme.  De negative følelsene blir som en eneste stor hemmelighet som holder på å sprenge deg.

 

Keeping Silent 3 500,-
Keeping Silent 3 500,-

 

For det er dessverre ikke lov i dagens samfunn å dele de negative tankene – før de er over.

 

Jeg tror ikke at det at jeg ble alvorlig syk, var det som gjorde at jeg fant kunstneren i meg, slik man kan få inntrykk av i korte intervjuer med meg.

Ja, jeg begynte å lage bilder på sykehuset, da jeg lette etter en ny måte å kommunisere på i den perioden av livet som jeg ble rammet av talevansker etter hjernesvulstoperasjonene, men jeg tror at jeg ville ha begynt å lage bilder uansett. Det ville imidlertid helt sikkert vært andre bilder, fordi jeg hadde hatt andre erfaringer og opplevelser i livet.

Jeg har alltid vært opptatt av bilder og estetikk, og jeg har alltid elsket å jobbe grundig med alt jeg gjør. Jeg elsker å lære og jeg elsker arbeisprosessen. Aller mest kreativ er jeg når jeg er helt ALENE og kan forsvinne inn i DETALJENE. Så du finner helt sikkert mye symbolikk i bildene mine, både når det gjelder farger, former og komposisjon.

The Eye 3 100,-
The Eye 3 100,-

Ta denne formen, for eksempel. For meg er ikke det bare et TRE. Det er selve LIVET.

Det første jeg lærte da jeg som ung studerte statsvitenskap og drømte om å jobbe med utenriks og politisk journalistikk, er at det finnes aldri bare EN sannhet. Aldri bare EN vei. Som journalist er man opptatt av å se alt fra flere sider.

Livet – og politikken – rommer mange nyanser, og derfor liker jeg at formen også gir assosiasjoner til en ATOMBOMBE – eller en CHAMPAGNEFLASKE- som er i ferd med å eksplodere, eller kanskje et HODE med høyt trykk på grunn av en hjernesvulst –  eller en vond HEMMELIGHET som sprenger seg på, LIVET som går i tusen knas – eller rett og slett menneskets nære tilknytning til naturen.

Hvis jeg tenker tilbake på livet mitt, så ser jeg det alltid i bilder. Bilder av meg – ved siden av ulike trær som jeg har bodd i nærheten av!! Jeg vet ikke hva en psykolog ville sagt om det, men jeg har kanskje et unormalt sterkt forhold til trær….

Eternal Rest (sepia) 1 500,-
«Eternal Rest» (sepia) 1 500,- Dette bildet laget jeg da en nær venninne døde. Slik ser jeg henne sveve rundt i evigheten, og opp i det treet skal jeg også klatre en dag.

 

Men først skal jeg LEVE!

 

Og i morgen gjør jeg nok et hopp ut i det ukjente! Da skal jeg snakke til en forsamling med kvinner om hvordan jeg motiverte meg selv i alle disse årene og til slutt nådde målet mitt. Og jeg skal gjøre det med vissheten om at jeg ikke har nubbesjans til å gjøre det perfekt. Samtidig er det ikke det perfekte som interesserer meg lenger.

 

Ingenting ER perfekt. Det BURDE ikke være perfekt. For når ting virker perfekt, så gjør det menneskene så innmari redde for feilene.

 

Vet du hva som var det første jeg lærte da jeg som 24 år gammel ble programleder i God Morgen Norge, uten noen programleder-opplæring på forhånd – 3,5 timer hver eneste dag – hver uke – ikke annenhver uke som de gjør det i dag – og gikk på trynet minst en gang dag?

 

Feil er et GODE som vi trenger for å være HELE. Ingenting er perfekt hvis det ikke har noen små feil. På en måte kan man si at det uperfekte er det virkelig perfekte.

 

Clarity 3 500,-
Clarity 3 500,-

Har du lyst til å høre på meg i morgen, ta en prat og titte litt på noen av bildene mine, er det fortsatt noen plasser igjen til kvinnetreffet i Kirkeveien 67A på Majorstuen i Oslo i morgen.

Du finner mer informasjon og påmelding til  PÅFYLL, NY ENERGI, INSPIRASJON, MASSE GODFØLELSE OG HERLIG KVINNELATTER – på en helt vanlig onsdag –  her.

 

12046744_10207081511627866_5225299570875068403_n

 

Og du, legg gjerne igjen en kommentar til det du har lest eller til bildene mine.

 

 

 

12 thoughts on “Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv…

  1. Tusen takk, Kristine! Vet du hva, jeg stopper ikke å undres over at andre enn meg selv liker bildene mine. Det er virkelig en underlig og fantastisk følelse. Har fått meg til å forstå i enda større grad hvor typisk det er for mennesket å tro at vi er så veldig annerledes enn andre, men så er vi i bunn og grunn ganske like alle sammen. Med vår sårbarhet og styrke. Jeg håper at i fremtiden, så vil det ikke være imponerende å vise hele seg – både sin sårbarhet og sin styrke – men helt naturlig.

   1. Jeg forstår veldig godt at kunsten din blir så godt mottatt – det er noe veldig sterkt med bildene dine.

    Kunne ikke sagt meg mer enig. Jeg håper også at det vil være helt naturlig å vise hele seg!!

 1. Hei Hedda!

  Det du skriver om trær vekker gjenklang hos meg også. Jeg var innlagt på sykehus etter fødsel og var alene uten mann og baby. Tilstanden var ikke så bra verken psykisk eller fysisk, og jeg gruet meg til natten. Utenfor vinduet var det en allè av store ranke trær. De stod der og var trygge, de ble mine beskyttere den natten. Etter den opplevelsen har trær blitt viktige for meg. Når noen ønsker å fjerne store flotte trær som «skygger for solen» så blir jeg trærnes beskytter.

  Jeg har også lest om en slagrammet kvinne/professor som etter slaget opplevde svekkelse i den venstre hjernehalvdelen mens hun fikk større tilgang til den høyre. Dette så hun på som en berikelse. (Jeg har ikke lest boken hennes, men jeg har lest om henne i «Raushetens tid»).

  Bildene dine gir håp og motivasjon. Vi har også alvorlig sykdom i familien og det er vanskelig å takle uten å få slike input som ditt, i tillegg til musikk og naturopplevelse

  Klem og gode tanker til deg.

  1. Tusen takk ! For en trist og nydelig historie på en gang. Jeg er veldig glad for at mine bilder gir håp og motivasjon. Det tror jeg er den største gaven du kunne gi meg. Ta gjerne tak i meg hvis du en gang dukker opp på en av utstillingene mine. 🙂 Klem, Hedda

 2. Så fine innlegg og så fine bilder! Det at du gir så mye av deg selv betyr mye. Jeg fikk brystkreft i fjor sommer og var under behandling til i mai i år. Nå krabber jeg sakte sakte tilbake til livet, og noen dager er bra og andre dårlige. Fikk et tilbakeslag denne uka da ei av mine «kreft-venner» døde. Tårene trillet igjen da jeg så bildet «Eternal rest».
  Takk for at du deler <3

  1. Kjære Lobsa. Jeg føler så med deg. «Eternal rest» laget jeg nettopp da min kjæreste venninne døde av brystkreft. Kanskje vi er mange som kommer til å treffes igjen i et tre svevende i evigheten? Takk for at du delte dette.

 3. Hei og gratulerer!

  Jeg synes du er modig og et forbilde når du skriver og viser din sårbarhet. Hærlig med den dobbelheten i bildene dine, det gjør dem spennende å se på, gir litt rom for å tolke på flere måter kan man si. Sterke bilder med en skjør fin strek. Håper du kommer til Nord trøndelag snart 🙂

  Lykke til videre
  Mvh Christina

  1. Hei Christina. Takk for herlig, sprudlende ånd over meldingen din! Kjenner kraften din helt hit i sør! Hvis jeg får en invitasjon til et galleri eller forening eller lignende i Nord-Trøndelag, så kommer jeg gjerne med bilder, med eller uten foredrag, etter galleriets ønske.
   «Sterke bilder med skjør, fin strek» – den setningen skal jeg gjemme i hjertet, for den syntes jeg var så treffende og vakker for hva jeg har ønsket å lage. Styrke og sårbarhet, på en gang, det er mitt prosjekt. Glad hilsen fra Hedda

 4. Kjære Vibbedille. Tusen takk for tankene dine! Ja, det er som regel ikke så svart/hvitt, dette livet vårt. Det er gjerne godt og vondt på en gang. 🙂 Ønsker deg også en nydelig uke!
  Klem, Hedda

 5. Fantastisk Flott og Nydelige bilder!
  Kjenner meg så godt igjen i MYE av det
  du skriver, litt «rart» i grunnen for eg satt selv for en
  times tid siden å blogget et litt sånn *Tenke* innlegg
  og det er så herlig innimellom og bare la tankene flyte
  ut i teksten, og det føles godt med responsen det gir.
  Det viser bare at de fleste setter pris på å bli påminnet
  om hva som er viktig her i livet og at det trenger ikkje
  alltid være så irriterende perfekt hele tiden-Nei, for livet er da
  slettes ikkje perfekt! Men det betyr ikkje at det er dårlig fordi om 🙂

  Beundrer deg virkelig Hedda 🙂

  Ønsker deg masse Lykke Til med bildene dine
  og hadde lommeboka vært enig ville eg mer enn gjerne hengt deg på veggen 🙂

  Ha en fortsatt Nydelig uke 🙂
  Klem Vibbedille 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *