Hvor sterk er du?

Styrke har ingenting med store muskler å gjøre.

Styrke har heller ingen forbindelse med store prestasjoner eller maktspill.

Alt det er bare fasade.

Ekte styrke handler om noe helt annet.

Hedda 9
Foto: Tomm W. Christiansen

 

«Styrke…har ingenting med store muskler… å gjøre. Styrke …er å slippe fortiden. Å tilgi de som har såret meg på veien, og …tilgi meg selv for mine feilsteg, dårlige valg og vurderinger…»

 

Sitatet er hentet fra Henriette Liens facebook-side der hun for noen dager siden oppfordret alle til å tenke over hva STYRKE egentlig er for noe. Hun har et viktig poeng. Du skal være bra sterk om du skal klare å IKKE tenke på tidligere motgang, hva du kunne gjort annerledes hvis bare det eller det ikke hadde skjedd eller hvordan det kunne vært, om bare han eller hun hadde vært litt annerledes. Å få til det, krever mye mer av et menneske enn å pumpe muskler eller en krevende yoga-stilling.

1488659_10153362573981101_5557711331419242203_n
Dette bildet har jeg lånt fra Facebook-siden til Henriette som viser at denne dama har mye talent, i tillegg til ekte styrke 🙂

 

Hennes egen definisjon av STYRKE grep meg, og ordene hennes har kvernet rundt inni hjertet mitt i flere dager. Jeg klarer ikke å gi slipp på ordet.

På ordene hennes:

 

«Styrke er å reise meg når jeg ligger nede. Stå imot presset. Tørre å være meg selv 100% uten omtanke på hvordan jeg blir oppfattet av omverden. Gjøre ting ingen andre skjønner noe av fordi det er riktig for meg»

 

Det er så sant! Å være seg selv, det er ikke noe som krever mer mot og styrke enn det. Å stå opp for den man er og det man tror på. Å tørre å vise hele seg. Å være annerledes enn familien eller vennene – og innse at vi alle er annerledes på ett eller annet vis.

Å være ærlig mot omverdenen er hardt, men minst like hardt kan det være å være ærlig mot seg selv. Det krever virkelig stor styrke. Det ligger i menneskets natur å ville fremstille seg i best mulig lys, ikke minst i det selfie-samfunnet vi er fanget i.

selfie
Uredigert, usminket og uretusjert i dag tidlig etter litt for få sit-ups – selfie…

Men hvis vi ikke elsker oss selv, kan vi da elske andre?

 

Henriette skriver:

 

«Styrke er å føle dypt og elske intenst…»

 

Store følelser kan være farlig, risikoen er stor for å bli avvist og det skal stor styrke til å tørre å kjenne etter, du er sterk som tør dyrke kjærligheten og de store følelsene, som går all in.

 

Eller sagt på en Piet Heinsk måte:

 

HUSK Å ELSKE….

 

                       …MENS DU TØR DET

 

Styrke er å klare å vise at man elsker noen med stor risiko for å bli avvist.

Styrke har ingenting med store prestasjoner å gjøre. Du er ikke sterk, fordi du er dyktig på jobben eller er flink til noe. Det heter å være sterk i et fag, men det er et talent eller en kunnskap som ikke har noe med ekte styrke å gjøre.

Styrke er å akseptere egne – og andres – begrensinger fullt ut, og ikke la seg irritere over dem.

 

Styrke er å spre varme, også når man er omringet av negativitet.

Styrke er å følge godhetens vei uten omtanke for om man får noe igjen for det eller ikke.

 

 

 

Men styrke er også beslektet med klokskap. Man må tørre å ta vanskelige valg der utfallet ikke er svart/hvitt og det ikke er bare ett svar i fasiten. Man må tørre – og vite – når man må beskytte seg selv og de man er glad i mot mer lidelse.

Og aller sterkest er de svakeste blant oss. De som er alvorlig syke og er tvunget til å ta i mot hjelp og begrense livet sitt. De som må holde ut. Først da skjønner vi hva ekte styrke er. Det er ni måneder siden sist jeg skrev på bloggen min. Ni måneder hvor jeg har måttet bruke tiden på noe helt annet enn å vise til fine prestasjoner og fin fasade. Ni måneder hvor begrepet styrke har blitt enda klarere for meg.

 

Hva er styrke for deg?

 

Hvor sterk er egentlig du…?

5 thoughts on “Hvor sterk er du?

  1. Takk for det du skriver. Jeg har nylig forstått at det også krever styrke å være autentisk. Å være autentisk innebærer å vise sin sårbarhet. Akkurat det synes jeg er utfordrende samtidig som jeg lenges etter det

    1. Det å være ærlig mot seg selv og andre, vise hele seg – både de sidene du er stolt av og de sidene du skammer deg over – ja, det krever sin mann og sin kvinne. Når man klarer det, tror jeg at det følger en lettelse og en indre trygghet. Det er derfor vi lengter etter det, men så er vi så mange som ikke tør. For vil folk elske meg hvis jeg viser mitt sanne ansikt, min sårbarhet? Men tør du, vil du oppdage at folk flest elsker de som ikke er perfekte.

    2. Det å være ærlig mot seg selv og andre, vise hele seg – både de sidene du er stolt av og de sidene du skammer deg over – ja, det krever sin mann og sin kvinne. Når man klarer det, tror jeg at det følger en lettelse og en indre trygghet. Det er derfor vi lengter etter det, men så er vi så mange som ikke tør. For vil folk elske meg hvis jeg viser mitt sanne ansikt, min sårbarhet? Men tør du, vil du oppdage at folk flest elsker de som ikke er perfekte.

  2. Har savnet kloke ord fra deg, Hedda.

    Styrke for meg er å akseptere at jeg har svakheter. Et veldig konkret eksempel er da jeg var syk (anoreksi) og følte meg fullstendig ødelagt. Første steg mot styrke var å vise sårbarhet og dele ærlig. Mange er, som du skriver, opptatt av å vise et perfekt liv – men ekte mot, tenker nå jeg, er å vise at man er et menneske med feil og mangler 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *