En anelse tatt av Anja

Ikledd en sid kjole i blått, sort og lilla, beveget hun seg selvsikkert med et fast håndtrykk og et sterkt blikk.  Jeg været at hun scannet meg og lagret meg i databasen i det vakre hodet sitt.

Så spurte hun meg om jeg ville se rumpa hennes …

Før jeg fikk summet meg til et svar, slapp hun hånden min og snudde seg rundt.

 

Det viste seg at kjolen hennes hadde splitt bak,  helt opp til korsryggen.

Det viste seg også at hun IKKE hadde på seg strømpebukse eller undertøy. 

 

Slik husker jeg det, i hvert fall, vårt aller første møte, men for ordens skyld nevner jeg at Anja selv mener at det befant seg en string millom bakkar og berg et sted…

 

For meg var det en uforglemmelig opplevelse.  Det var humor, teater og kunst på en gang – rett og slett et sjeldent sterkt statement.

 

Der og da visste jeg at Anja var en bunnsolid dame, og der og da viste hun meg noe helt essensielt om det å være kunstner.

 

Det å være kunstner, er noe man er på heltid – og ikke på deltid. Noe man må gå helt og fullt inn for, ikke stykkevis og delt.

 

Derfor tok det så mange år for meg å komme ut av skapet. Jeg måtte være klar for å være kunstner – hele tiden.

Og nå er jeg altså det.

DSC01072

Og ikke bare det – JEG har utstilling SAMMEN MED ANJA på «Pikene ved Broen». Det var til og med Anja som foreslo det, og galleriet har kalt min debutantutstilling for «Heddas Høst og en Anelse Anja».

Tenk det….

 

4(1)
«Coming Home», oljemaleri av Hedda Kise, kr 28.000,- inkl ramme

Anja har en anelse erfaring som billedkunstner, nærmere bestemt 20 imponerende år!

sommerfugl i vinterskog.jpg-for-web-normal
«Sommerfugl i vinterskog», håndkolerert etsning av Anja C Solvik, pris med/uten ramme: 11500,-/7000,-

 

Hennes nydelige arbeider finner du på gallerier over hele landet.

 

 

 

 

For en debuterende kunstner (meg), er det rett og slett rørende å høre henne si at hun digger mine arbeider.

 

.DSC01109

Jeg hadde aldri tenkt på det før, men Anja pekte på at det er LIKHETER mellom bildene vi lager! Anja sa på utstillingsåpningen at vi begge er dypt knyttet til naturen og at vi begge leter etter det vakre i det melankolske. På utstillingen vår kan du se hvordan trær går igjen i arbeidene våre, men på ytterst forskjellig vis.

Skjermbilde 2015-11-04 kl. 22.09.10
«Vinterbjørk», etsning av Anja C Solvik, kr 3400,-

 

Der Anja så vakkert skaper varhet og drama i sin gjengivelse av slik treet virkelig er, så røsker jeg treet ut av virkeligheten og inviterer det inn i en ny form

 

Kiss from Heaven 2 100,-
«Kiss from Heaven», etsning av Hedda Kise, kr 2 100,-

og på den måten skaper varhet…

17(1)
«Time Out», maleri av Hedda Kise, kr 18.000,- m ramme (foto:kineoynes.com)

og drama…

1(1)
«The Eye», maleri kr 7500,- av Hedda Kise (foto: kineoynes.com)

 

Eternal Love, kr 19.000,- m ramme
«Eternal Love», maleri av Hedda Kise, kr 19.000,- inkl ramme (foto: kineoynes.com)
"Keeping Silent", etsning av Hedda Kise, pris uten/med ramme: 3500,- /6000,- (Foto: Kine Øynes - kineoynes.com)
«Keeping Silent», etsning av Hedda Kise, pris uten/med ramme: 3500,- /6000,- (Foto: Kine Øynes – kineoynes.com)

 

Del av "Keeping Silent", etsning av Hedda Kise  (Foto: Kine Øynes - kineoynes.com)
Del av «Keeping Silent», etsning av Hedda Kise (Foto: Kine Øynes – kineoynes.com)

Og etter alle disse årene hvor jeg har malt og drømt – i stillhet og i hemmelighet, er det veldig spesielt å se bildene mine på veggen i et galleri!

DSC01087

 

Jeg føler et slektskap mellom Anja og meg, hennes bilder snakker til sjelen min. Det er noe med måten vi tenker på, måten vi formidler det vi tror på, måten vi ser på livet  – på morsrollen, på kunsten, på naturen.

 

DSC01129

 

Men når jeg tenker på Anja, så popper ordet «berikelse» først frem i hodet mitt. Du skulle ha sett henne da en hel barnehage kom spaserende forbi galleriet mens vi hang opp bildene våre!

 

Med superkvinnefart, grep hun ett av laknene som ett av maleriene mine var pakket inn i, hoppet inn til til rammemaker Svein-Are i naborommet og hvisket ham to ord.

 

Og før jeg visste ordet av det, hørte jeg henne samle alle ungene rundt seg ute på trappa og legge ut om en sterk kvinne som levde i Heggedal for hundre år siden…. Det var ikke måte på hva hun hadde opplevd, denne kvinnen.  Og det var ikke mangel på innlevelse fra Anja sin side – eller fra barna.

Og rammemakeren?

 

Han smøg seg lydløst gjennom galleriet som hvittkledd spøkelse – helt til han snublet i mine grafiske trykk på gulvet. Jeg trodde hjertet mitt skulle stoppe av skrekk! Heldigvis var det bare ett prøvetrykk som fikk fotavtrykk på seg…

 

Slik får Anja barnehagebarn interessert i å lære om Heggedals historie og kvinners kår!

 

DSC01132

Slik får Anja folk til å åpne hjertene sine for stadig nye opplevelser og innsikt.

Slik skaper hun både gled og skrekk i hjertene våre!

Skjønner dere hva jeg mener med bra dame, eller!

 

 

 

Da rammemaker Svein-Are var ferdig med spøkelse-jobben, gikk han tilbake til knallhard  jobbing med å få rammet inn alle bildene våre i tide, og han var nesten like spent som oss før utstillingsåpningen!

DSC01063

Svein-Are hadde god grunn til å smile fornøyd over hvor fine bildene våre ble med hans rammer på, men jeg må innrømme at jeg  ikke pustet lettet ut før vi så at det kom et par hundre innom på åpningsdagen. For jeg kjente pulsen slå da det begynte å nærme seg…

 

Inne i panservognen

bak tykke stålplater,

sitter en liten, redd

fuglunge

klar ved avtrekkeren,

livredd for å bli

forlatt

igjen

(Krigerfuglen av Beater Riiser)

 

DSC01136  Journalistkollega og forfatter, Beate Riiser leste fra boken «Malstrøm».

Boken kan du også få kjøpt på galleri Pikene ved Broen.

 

 

DSC01096Og så var vi igang!DSC01122DSC01078Og det gikk særdeles bra, tror jeg!

Budstikka var også innom og tok bilder av to glade kunstnere. Hvis du vil lese hva de skrev, kan du gå inn på presse-siden på bloggen.

Budstikka 25. okt 2015
Budstikka 25. okt 2015

Og etter en uke fikk jeg melding fra galleristen om rekordstort besøk for galleriet i lille Heggedal i Asker. Det betyr utrolig mye for meg at så mange har lyst til å se utstillingen vår.

DSC01075DSC01057

Og nå har Pikene ved Broens nye gallerist, Kine Øynes, bestemt seg for å invitere alle som har lyst til en «kunstaften» i galleriet torsdag 12. november kl 19. Jeg har fått i oppdrag å fortelle hvordan jeg har laget bildene mine, som henger på utstillingen, og hva som er tanken bak de ulike elementene.

Day Secrets 1 900,-
«Day Secrets», etsning av Hedda Kise, kr 1 900,-

Noe av det jeg har å si om det, vil kanskje overraske?

Nobody knows the Future 3 500,-
«Nobody knows the Future», etsning av Hedda Kise, kr 3 500,-

Vi får se hva som skjer, som vi hvisker på min andre arbeidsplass, TV2. Jeg gleder meg i hvert fall. For det er diaologen med betrakteren som er selve drivkraften min. Det er rett og slett det beste jeg vet!

Del av "Night Secrets" av Hedda Kise  (Foto: Kine Øynes - kineoynes.com)
Del av «Night Secrets» av Hedda Kise (Foto: Kine Øynes – kineoynes.com)

 

 

 

Vil du komme på kunstaftenen, kan du sende en mail til: pikenevedbroen@gmail.com

 

Eternal Rest (black) 1 500,-
Eternal Rest (black) 1 500,-

 

I det hele tatt er dette med drivkraften hos mennesker noe som interesserer og inspirerer meg.

Hva driver deg? Hva er det beste du vet?

Jeg håper du vil legge igjen noen ord om det her på bloggen.

4 thoughts on “En anelse tatt av Anja

 1. Jeg er så imponert og så utrolig glad på dine vegne! Du er tøff og inspirerende, Hedda.

  «Kiss from Heaven» er kanskje min favoritt.

  Hva driver meg? Lysten til å bidra til mindre perfeksjons- og kroppspress, trangen til å bruke livet mitt til noe viktigere enn å fremstå vellykket, gjøre noe godt for andre – mennesker og dyr – etter å ha fokusert altfor mye på meg selv i mange år. Og en drøm om å skrive noe skjønnlitterært. I tillegg drives jeg av en stadig sterkere nysgjerrighet 🙂

  Det aller-aller beste jeg vet er å lese gjennom noe jeg har skrevet og tenke: JA, endelig ga det tankekaoset faktisk mening.

  Takk for fint blogginnlegg som fikk meg til å tenke 🙂

  1. Takk, Kristine, takk for nydelig innlegg som jeg leste først i dag. Den siste måneden har vært krevende på så mange vis, men i dag begynner et nytt kapittel. Kjenner meg så igjen i det du skriver. Takk for ordene dine. Jeg ser at det kommer noe skjønnlitterært en dag! klem, Hedda

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *