Å følge drømmene

Nå må du høre på meg, Hedda, du må gjøre noen forandringer! Hun nærmest himlet med de vakre, høflige øynene sine, Cathrine Knudsen, og jeg visste at hun hadde rett.

IMG_9010_1700x1429_mob
Cathrine Knudsen i atelieret sitt.

 

– Du må skrive kortere hvis du skal fortsette å blogge, vet du, Hedda! Du har ikke tid til noe annet, sa hun oppgitt og bestemt. Og så er det på tide at du lærer deg å redigere bilder på iPhonen din!

Jeg husker godt at hun sa opp jobben i TV2. Det er mer enn ti år siden. Jeg husker at jeg nesten mistet pusten over motet og selvtilliten hennes, og siden den gangen har jeg vært en av hennes største fans. Jeg stakk innom atelieret hennes for lunsj i dag.

 

Vi snakket om kunsten å skrive, kunsten å lage bilder, kunsten å leve og ikke minst kunsten å leve av det.

 

Og vi hadde mye å snakke om, for hver for oss hadde vi begge vært i Barcelona hvor vi har laget etsninger for første gang.

Skjermbilde 2015-05-07 kl. 16.19.10
Dette bildet er min favoritt av etsningene til Cathrine. Vil du se flere eventyrlige bilder, sjekk ut www.cathrineknudsen.com, så skjønner du også hvorfor hun er et estetisk forbilde for meg, både som kunstner og som menneske.

Fire dager var jeg i studioet i Barcelona. To av dem delte jeg plassen med herlige Bjørg Thorhallsdottir, et fyrverkeri av en venninne og kunstner. Hadde jeg bare hatt halvparten av hennes fagkunnskap…

IMG_3044

…hadde jeg bare hatt halvparten av hennes forretningsteft….

 

 

IMG_3045
Legg merke til de kledelige orange øreproppene som stikker ut av ørene mine….det tar på å være i rom med denne glade gjengen!

 

…hadde jeg bare hatt halvparten av hennes energinivå…IMG_3042

IMG_2901Livet rundt Bjørg er nesten alltid en fest, og det utrolige er at hun lagde noen av sitt livs aller beste etsninger mens venner skålte rundt henne, veiarbeiderne borret hull i asfalten rett utenfor vinduet og hun administrerte fire voksne menn på verkstedet som jobbet for fullt fra morgen til kveld – for henne.

http://blogg.bjorgt.no/min-tid/min-tid-og-bjorgs-tid-i-barcelona/

Så dro Bjørg hjem til Norge, og det ble aldeles…  stille….til og med veiarbeiderne forsvant. Kanskje fordi det var søndag…

Jeg gjorde det som vanlig litt vanskelig for meg selv, og valgte ingen raske løsninger…. For det er den jeg er! Jeg liker å gjøre ting grundig. Jeg elsker læreprosessen og jeg liker å gjøre den lengst mulig. Aller mest kreativ er jeg når jeg er helt alene og kan forsinne inn i detaljene. Jeg vil at du som ser bildene mine skal bli berørt følelsesmessig, kjenne deg igjen eller få ny innsikt.

IMG_2755

Det får meg til å å tenke på noen ord på kjøkkenveggen hjemme hos mamma og pappa som jeg tror jeg leste hver eneste dag fra jeg seks til jeg var seksten. Det er den danske multikunstneren, Piet Hein, også kalt Kumbel, som har skrevet dem:

 

Husk de TRE

T   T   T

Slit

men vit

TING TAR TID

 

IMG_3047IMG_3043

På den fjerde dagen og siste dagen, omtrent da sønnene til Ignacio og jeg var i ferd med å gi opp – jeg skjønte i hvert fall at jeg ikke ville komme i mål med det jeg hadde satt i gang, ringte en svensk-amerikansk-norsk trollmann på døren.

Skjermbilde 2015-05-07 kl. 17.33.22
Etsningen Moonwalk av David Sandum. Se mer på davidsandum.org

 

 

I løpet av få minutter skjønte jeg at jeg hadde fått en ny sjelevenn, en kunstnersjel som meg.

 

 

 

 

Du må lære deg å bruke det som i utgangspunktet ikke er perfekt. Det er da du vil skape magi, skjønner du, Hedda! Dessuten har du ikke tid til noe annet, humret han og ga meg et tilbud det ikke var mulig å si nei til. Jeg kan vise deg hvordan du håndkolorerer prøvetrykkene hjemme i Norge! Han smilte med hele sin åpne og rause personlighet, David Sandum, og jeg visste at han hadde rett og at det var en god idé.

De siste ukene, er det som puslebrikker faller ned fra universet. Mange tusen, små puslebrikker som til sammen vil oppfylle drømmen min: å  fortelle historier – ikke bare gjennom TV-skjermen, men også gjennom malte bilder, grafikk og skrevne ord.

IMG_20150504_140101
Kiss from Heaven – aquatint by Hedda Kise

Jeg føler meg med ett usigelig trett.

FullSizeRender(6)
«Eternal Rest» – Sugar Aquatint by Hedda Kise

 

Det er som en lystett rullegardin er trukket ned og jeg har vanskelig for å holde meg våken. Samtidig suger jeg til meg alle inntrykkene rundt meg og samler de gode minnene i hjertet mitt.

 

 

Jeg klarer kanskje ikke i det hele tatt å skrive korte blogginnlegg riktig ennå, og jeg har overhodet ikke hatt tålmodighet til å redigere fotoene tatt i farta med iPhonen og jeg har slett ikke kommet helt i mål når det gjelder håndkoloreringen.

 

Men jeg er på en reise jeg elsker, og jeg vet litt mer om hvor jeg skal. Og så er jeg så glad for at jeg har noen å dele noe av denne reisen med.

 

Sånne som Cathrine, Bjørg og David. Og selvsagt familien min, kjæresten, barna – og DEG. Jeg setter utrolig pris på alle kommentarene jeg har fått. De fleste velger å skrive til meg på Instagram eller Facebook, men jeg håper flere vil bruke kommentarfeltet her på bloggen også.

Det blir min oppfordring til deg denne gangen.

21 thoughts on “Å følge drømmene

 1. Takk, Hedda!

  Takk for viktige ord i tekst og bilder.

  Takk for at du fikk meg til å stoppe opp på en travel formiddag der uvesentlige oppgaver egentlig var planlagt inn. I dag tok jeg meg tid til deg og dine tanker. Det er jeg glad for, -og nå skal jeg unne meg en kopp kaffe til og ta dine ord til ettertanke.

  Vi mennesker trenger refleksjon på hvordan man verdsetter livet, menneskene rundt oss og ikke minst kjenner etter på en selv og drømmene man har.
  Livet er skjørt, det viser seg gang på gang. Vi må ta vare på det og prøve å leve det fullt ut, ut i fra drømmer og ønsker, og ikke minst med respekt, ydmykhet og aksept for hverandre og hverandres lidenskaper.

  Lykke til med din spennende reise, Hedda!

  Hilsen Ingrid

 2. Hei Hedda!
  Jeg fulgte nå nylig linken til bloggen din via en venn på FB. Startet med «Hva jeg tenkte på da jeg lå på sykehuset…», og fortsatte til denne. Kunne ha fortsatt og fortsatt, noe som er overraskende også for meg for jeg leser ALDRI lange blogger! Men DU skriver magisk Hedda. Jeg ble sugd inn i din verden og rett og slett dypt rørt. Fortsett med det som er rett for DEG, for det er DET som er ekte og det er det som treffer oss her ute.
  Jeg er på min livs reise selv, og det råeste jeg har lært på denne turen til nå er at: Uansett hva du tror du er, så er du så uendelig mye mer… (Trine Åldstedt)
  Forsett å gjør det du gjør, du inspirerer, vil følge deg heretter.
  Ha en nydelig dag!
  God klem fra Tonje

  1. Takk, Tonje! Jeg setter utrolig stor pris på kommentaren din. Ikke minst fordi jeg har det på samme måten. Jeg leser sjelden blogger…men det burde jeg kanskje gjøre i blant…. Så tok dine ord som et stort kompliment! Takk for at du tok deg tid. <3

 3. Hei Hedda. Jeg som så mange andre i dag har nok lest innlegget ditt fra i går. Det var sterkt å lese det og tårene rant. Jeg havnet på Slagavdelingen i fjor høst med mistanke om hjerneslag eller hjerneblødning. Svaret får jeg vel aldri, men det var en veldig skremmende opplevelse. Og det værste var å tenke på barna mine mens jeg lå og ventet på om det skulle komme et nytt anfall i de kritiske neste 24 timene….det ble en laaaang natt på gangen inne på slagavdelingen. Heldigvis var det et «atypisk migreneanfall» trodde de. Håper jeg slipper å oppleve det igjen. Jeg har de siste årene følt sterkere og sterkere at man skal følge drømmene og hjertet sitt mens man lever. Jeg gjør det gjennom å tegne. Jeg synes det er så godt å se at du følger drømmene dine. Vil veldig gjerne følge bloggen din, du skriver fantastisk bra! Nyt dagen og kos deg 🙂

  1. Takk, Annika. Jeg har tenkt mye på deg etter at du skrev denne kommentaren til meg for noen måneder siden. Dessverre har livet gitt meg utfordringer som jeg har måttet prioritere foran bloggen, så jeg har ikke fått svart deg før. Jeg håper at det går bra med deg og at du ikke har fått flere slike opplevelser som du beskrev til meg. <3

 4. Du ser herlig lykkelig ut på disse bildene :o)
  Det betyr vel at du har havnet på rett hylle nå.
  Kos deg videre.
  Bente

 5. For en livsbejaende, inspirerende og vakker blogg – for noen vakre bilder du skaper – det er utrolig spennende å følge deg – The Sky is NOT the limit <3 Go Girl <3

 6. Vakreste Hedda.
  Ikke kort ned blogginnleggene dine. Jeg koser meg med hvert eneste ord.
  Bildet av damen sittende på svaberget er så utrolig nydelig. Det er lengsel, savn, håp og frykt. Jeg gleder meg sånn til du skal ha utstilling i Bærum. Jeg kommer garantert til å være blant de første i køen.
  Ha en fantastisk helg.
  Klem

  1. Hei kjære Sesilie. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger! Jeg skal si fra hvis det blir utstilling i Bærum, men i første omgang blir det en et «åpent møte» med meg på Fineart på Tjuvholmen i Oslo nå på torsdag den 24. september kl 18. Flere av etsningene mine er nå til salgs på Fineart, og de kan kjøpes der eller gjennom nettgalleriet. Jeg har blant annet laget en versjon av damen å svaberget som etsning som du finner til kr 2900,- på
   https://www.fineart.no/galleriobjekt/Hedda_Kise_-_Hope/374098
   «Hope» som etsning er litt annerledes – og mindre – enn maleriet av damen på svaberget som jeg kan selge deg for 11.000 kroner, hvis du er interessert. 🙂 Men kjøp eller ikke, du er uansett velkommen til å stikke innom for å se! Klem fra Hedda

   Det er nok lite sannsynlig at mine blogginnlegg blir kortere….snarere tvert i mot…he he… Greit med litt selvinnsikt, så skuffer jeg ikke meg selv, i hvert fall.

  2. Hei Sesilie.

   I kveld kl 19 skal jeg vise bildene mine – og snakke litt – for alle kvinner som har lyst til å komme på Motivasjonssenteret i Kirkeveien 67A på Majorstuen i Oslo. Hvis du har tid og lyst er det påmelding her: http://livslystogmotivasjon.no/livslyst-motivasjon-senteret/mitochondria-treff/

   Og så blir det min første virkelig utstilling i Asker, nærmere bestemt åpning kl 13 den 25. oktober på Galleri Pikene ved Broen i Heggedal! Håper du vil ta turen!

   http://pikenevedbroen.squarespace.com/

 7. Å, det høres bare så deilig ut!!! Reise, skape, møte sjelevenner.. Hvor er det kurs i slik teknikk du bruker? I Norge? Krysser fingre for ikke svimlende dyre…..
  Nydelig blogg – og kunst, Hedda!
  Her jeg sitter ganske apatisk på uføretrygd – det synes som livet (økonomi, særlig med nåværende regjering og enda mer kutt) så begrenses mht muligheter – så føler jeg vel akkurat det du skriver om de andre; «Jeg skulle ønske jeg hadde……» – motet, optimismen, de kreative mulighetene, selvtilliten, vennene osv….

  Ha en fin helg – og takk for ny fin blogg! Liker at den er lang, jeg…

  1. Kjære Wenks. Beklager at det har tatt så lang tid å svare på spørsmålet ditt. Jeg har måttet prioritere andre ting enn bloggen de siste månedene, men nå er jeg i gang igjen! Jeg kjenner meg igjen i at det å være helt eller delvis arbeidsufør går utover både økonomien og selvfølelsen, og jeg føler virkelig med deg. Hvis du har lyst til å lære grafiske teknikker, vil jeg anbefale deg kurs på Norske Grafikers verksted i Oslo. Der gikk jeg på kurs for cirka seks år siden og jeg skal tilbake nå i høst på «videreutdanning». 🙂 Lykke til !

 8. Hei Hedda. Nattdyret, les B-mennesket meg, sitter og tenker at jammen er du flink til å formidle både det skrevne ord og bilder, grafikk 🙂 Ikke meg imot at du fortsetter med lange blogginnlegg ihvertfall. Lykke til videre med alt du har av kreativitet <3 fra hun oppe i lia ved vår vakre fjord.

 9. Hei Hedda.
  Takk for at du deler dine kunstverk og oppdagelser på din reise.
  Gøy å følge deg. Kort eller lang blogg.. Spiller ikke så stor rolle så lenge man liker det man leser.
  Spennende å følge deg videre.
  Mvh LeaChristine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *